Политика

Референдумът за еврото влиза в Народното събрание – „Възраждане“ търсят Радев, ако не се приеме

От Euronews България Euronews България
Kostadin Kostadinov BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Референдумът за лева влиза за обсъждане в Парламента, точката ще бъде внесена от депутати от "Възраждане". Председателят на партията Костадин Костадинов обясни, че досега са внасяли предложение за разглеждането на тази тема в парламентарни комисии, но тя е била отхвърляна.

Той добави, че като опозиционна партия имат право всяка първа сряда от месеца да внасят точка, която става задължителна в дневния ред на Народното събрание.

След това народните представители ще имат два избора – или да гласуват “за”, или – “против”. Те няма да имат трети вариант, подчерта Костадинов.

Той уточни, че не е задължително решението за референдума да се разглежда в парламентарна комисия, защото то е тип декларация, за която не се изисква подобна процедура.

Ако Народното събрание не приеме решението за референдума за лева, “Възраждане” ще поиска мнението на президента, категоричен е Костадинов. Според Костадинов, държавният глава е в пълното си право да свика референдум. Възраждане" внесе в парламента 590 хиляди подписа за референдум за запазване на българския лев.