Политика

Социолог: „Възраждане“ са в най-добрата позиция, в която биха могли, но имат таван

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Възраждане“ видяха, че акциите им насочени към прайда работят и ще го използват докато могат. Не се отключват сега тези проблеми. „Възраждане“ са по-скоро проявление на проблем, отколкото самия проблем.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria социологът Яница Петкова.

От времето на дебатите по Истанбулската конвенция в нашето общество се създадоха две не много големи, но поляризирани общности, които постоянно спорят. Огромната част от обществото не застава на нито едната от двете крайни позиции.

Това, което дава повод на „Възраждане“ да се активизира още повече е управлението, което се създаде само преди седмици. Когато имаме такова правителство, опозицията ще е „Възраждане“. Всеки един ден, в който това правителство е на власт „Възраждане“ ще търпят позитиви.

 

Всяко едно нещо, което властта не би могла да си позволи да подхване като тема и поради политическа, и поради външнополитическа, и геополитическа ориентация, всяка една чувствителна тема, ще бъде основна тема в посланията на „Възраждане“.

Създава се обществен дебат, който насочва обществото ни към спорове по тези теми, изостря чувствителността и дразни хората.

От 2021 г. насам „Възраждане“ постоянно увеличават своята електорална подкрепа, но в един момент ще стигнат тавана. Твърде крайните позиции стигат до предел на подкрепа, защото голяма част от обществото не са склонни на такива крайни позиции. Едва ли имат възможност да станат първа политическа сила.

 

Пътят, по който върви Костадинов вече е извървяван и знаем как завършиха тези политически проекти. Това, което убива тези партии е моментът, в който дойдат на власт. Защото когато дойдат на власт и с функциите, които изпълняват, им се налага да са по-умерени. В този момент тези партии губят всичко, което са спечелили.

Най-добрата позиция, в която „Възраждане“ би могла да бъде е тази, в която е в момента – опозиция на властта.

Вижте цялото интервю във видеото.