Политика

ГЕРБ, ДПС и ИТН избраха Делян Пеевски да прави конституционна реформа, „Възраждане“ ги улесни

От Euronews България Euronews България

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН Делян Пеевски беше избран за член на комисията по конституционната реформа. Изборът беше успешен благодарение и на неучастието на депутатите от „Възраждане“.

Общо подкрепящите Пеевски партии събраха 109 гласа. Против гласуваха 67 народни представители, а 8 се въздържаха. Ако 37-те депутати от „Възраждане“ бяха участвали и гласували "против", предложението нямаше да мине, защото въздържанието се брои като неподкрепа.

По времето на дебатите съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поднесе изненада с анонса, че парламентарната група на ПП-ДБ няма да подкрепи Пеевски.

„Не гледаме фундамента – борба с корупцията и мнозинството. Излизането не може да стане с едно или друго гласуване, а с предоговаряне на правилата за упражняване на власт“, заяви Иванов от парламентарната трибуна. Въпреки обичая да се уважават решенията на парламентарните групи, комисията за промени в Конституцията не е като останалите и е особена, посочи той.

По неговите думи възможността да произведе доверие в конституционната комисия е много крехка и трябва да се процедира към нея „като в аптека“.

Съпредседателят на ДБ обяви, че умишлено не е поискал да бъде част от комисията, тъй като не желае да се политизира „повече, отколкото е нужно“, а трябвало да остане на „максимално експертно ниво“.

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък припомни, че за големите конституционни промени са необходими 180 гласа. И дори да има подкрепа за тях от ДПС, те пак не са достатъчно.

„Така че, колеги, хайде още веднъж да помислим и да се съгласим, че трябва да се търси консенсус между политическите сили, а не толкова да се вглеждаме в отделните персони“, заключи Чолаков, без да казва в прав текст как ще гласува ГЕРБ-СДС.


БСП и ИТН чакат да ги поканят на разговор

„С нас до този момент никой не е водил разговор за конституционно мнозинство, така че си говорете за вашите партии“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ БСП няма да ви бъде патерица и резервна гума на тротинетката и няма да участва в задкулисни договорки.

„Казвате, че ще търсите широка парламентарна подкрепа, но на нашата врата никой не е почукал. Къде сте я търсили? Не се дръжте като ощипана госпожица, която се е качила на колата и сега се чуди защо отиват на къра. Има една приказка: „Като съм се качила, съм се решила, баба“. Вие сте се решили“, заяде се Тошко Йорданов от ИТН.

„Прав сте, не сме почукали на вашата врата. Но това ще се случи“, отговори му Христо Иванов.


Божанков отново в челен сблъсък с „Възраждане“

За право на отрицателен вот думата поиска Явор Божанков от ПП-ДБ. Верни на заканата си от 1 юни (когато му налетяха на бой), депутатите от „Възраждане“ се опитаха да го свалят от трибуната. Попречиха им обаче квесторите, а Божанков засне сцената с телефона си. Председателят обяви 20 минути почивка, за да потуши страстите.

Малко по-късно Кирил Петков Петков нахлу в стаята на „Възраждане“, за да потърси сметка на Костадин Костадинов защо депутатите от „Възраждане“ блокират физически изказванията на Явор Божанков от парламентарната трибуна, но не успяха да постигнат съгласие.

След като заседанието беше подновено, групата на „Възраждане“ продължи с опитите си да блокира Божанков, поради което се наложи председателят на парламента Росен Желязков да изгони няколко депутати, включително и лидера Костадин Костадинов. Те обаче отказаха да напуснат залата и това принуди Желязков да закрие пленарното заседание.