Политика

Проф. Александър Маринов: Пеевски от „Кой“ стана „Свой“

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Правителството създава надежди, независимо от странния начин, по който се стигна до него и очевидното наличие на вътрешни скрити проблеми. Но все пак това е някакъв шанс.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият президентски съветник проф. Александър Маринов.

Но има редица основания да се съмняваме дали той ще бъде оползотворен. Това е коалиция, създадена в драстично противоречие с предизборните ангажименти на партиите. Това винаги е проблем. Колкото и да се опитват да се съобразяват хората, всеки има едно на ум кой ще плати цената. Кой ще пострада повече сега не можем да кажем. Съдейки по изтеклите записи от заседанието на ПП имаме достатъчна представа какви са били намеренията на едната част от коалицията. Винаги има съмнение, че те ще се опитат да направят това. Има и невидимо публични мотиви - за да накараш парламента да заработи, трябва главният прокурор да иска имунитети. В момента, в който отпадне тази заплаха, тогава ще видим как ще продължат нещата.

Ясно е, че при този драстичен завой и на едните, и на другите, имат нужда от общ враг. Но в известен смисъл те имат основание да се боят от президента, защото той е големият печеливш от това правителство. Основните му противници - старите от ГЕРБ и новите от ПП - предприеха един много рискован ход, който ще ги дискредитира в очите на голяма част от обществото, особено ако не бъдат постигнати бързи и съществени резултати, което не е лесно. Единственият, който може да капитализира е той.

Доколкото познавам президента, ако това правителство започне да постига резултати, смятам, че той ще намери начин да коригира мнението си. Ако пък се случи нещо, което потвърди неговите съмнения, тогава смятам, че ще бъде още по-рязък.

ДПС играят своята игра умело. От една страна гледат да не се ангажират пряко с изпълнителната власт. Заявяват, че ще участват в съдебната реформа, но припомням едно изявление на Карадайъ, че ГЕРБ и ПП-ДБ са отишли при тях да ги молят за съдействие за съдебната реформа, която ДПС е предложила. Тоест на този етап се говори много общо за съдебна реформа. Каква съдебна реформа? Какво точно и каква е гаранцията, че ще се постигне съгласие? Пеевски беше олицетворение на сакралния въпрос „Кой?“ Сега този въпрос има своя отговор - „Свой“. И това не е случайно.

Вината за влизането на Ангел Христов в България е нечия персонална, не може да се обобщава, че е на службите. Тези служби отдавна са обект на засилен политически натиск за овладяване. При прокуратурата е същото.

Вижте цялото интервю във видеото.