Политика

Социолог: ГЕРБ прегръщат ПП със задушаваща прегръдка

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Знаковото гласуване само на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от ДПС в подкрепа на кабинета показва няколко неща. В публичен аспект това не е най-положителното нещо за ПП и ДБ. От друга страна е ясно, че ДПС се опитват да играят своя политическа игра - някакъв опит за изпиране.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.

Така ДПС се позиционират много добре в евроатлантическото мнозинство и в същото време нанасят много тежък имиджов проблем на ПП и ДБ.

Аз мисля, че те имат имиджов проблем от момента, в който тръгнаха активно да си сътрудничат с ГЕРБ, допълни политологът Иво Инджов. Много трудно ще преодолеят тези имиджови щети, освен ако това правителство не постигне някакви грандиозни успехи за кратко време. Не виждам как това може да се случи, след като вече носят тежкия товар, че изпират Борисов. Видяхме как ПП и ДБ опряха и до подкрепата на ДПС за конституционната реформа. Да, тя не може да се случи без гласовете на ДПС, но знаците, които се отправят в публичното пространство отправят много негативни послания към електората на ПП и ДБ. Нямат полезен ход те в момента, каза още той.

ПП не успяха да направят лек завой и да обяснят на своите избиратели, че това е положението в момента. До преди две седмици казвахме "не, не, не“, а сега се прегърнахме и направихме заедно правителство. Те трябваше да се молят на ГЕРБ да вкарат повече министри, така че кабинетът да не изглежда само на ПП, защото така този кабинет става още по-голям заложник. ГЕРБ във всеки момент може да си оттегли подкрепата, а от друга страна държиш цялата власт и отговорност в доста сложни времена. В дългосрочен план не смятам, че това е положително за тях, коментира още Славкова.

Стават зависими от тандема Борисов-Пеевски. От Борисов пряко за правителството, а от Пеевски за конституционната реформа. Не очаквам скандали в първите няколко месеца, най-малкото на фона на атаките на Гешев с имунитетите. Борисов се страхува да остане без имунитет, защо иначе стана депутат за първи път. ПП-ДБ трябва да вземат много ясно отношение по този въпрос когато се стигне до гласуване и това също ще удари по тях. Подводните камъни в тази коалиция ще започнат да избухват около или след местните избори, каза Инджов.

Играта на Борисов в дългосрочен план е нека те да направят всички грешки, които могат и в момента, в който сме убедени, че в електорално отношение тази партия е полуунищожена, то със сигурност ще натиснем червения бутон. Трябва да ги прегърнем със задушаваща прегръдка, допълни Славкова.

Президентът направи много необмислени ходове и подпомогна създаването на тази коалиция. И с лакатушещата политика по отношение на Украйна, и със скандали изказвания за неизпълнението на втория мандат, каза Инджов.

Вижте цялото интервю във видеото.