Политика

След 10 месеца пауза: Парламентът избра редовно правителство, ДПС не участва в гласуването (Обновена)

От Euronews България Euronews България

След повече от три часа дебати народните представители избраха със 131 „за“ новото редовно правителство на акад. Николай Денков и Мария Габриел. Кабинетът получи подкрепата на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС плюс двама от ДПС – лидерът Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. "Против" гласуваха 69 представители от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". Един глас срещу кабинета дойде и от ГЕРБ - на Делян Добрев.

Знаково ДПС не участва в гласуването както за новия кабинет, така и за структурата му и за министър-председателя Николай Денков.

 

Световният принос 

Кандидат-премиерът бе представен в зала от съпредседателя на ПП Кирил Петков, който говори дълго и често правеше лапсуси – като вместо Силициевата долина каза Сицилианската долина. За това и в залата се пораждаше смях, докато той говореше.

Петков похвали Денков като напомни за успешната му академична кариера, която определи като "част от световния принос на развитието на човечеството", както и за опита му в предишни правителства, включително и в последния кабинет на Бойко Борисов. Ласкаво лидерът на ПП се произнесе за Мария Габриел, която нарече "друг голям талант на България; човек, който се е доказал като успешен европейски лидер в сфери, които движат икономическото развитие на цяла Европа".

След Петков на трибуната излезе Деница Сачева от ГЕРБ, която заяви, че е „абсолютно задължително е да има работещ парламент“. „Не може повече държавата да се управлява от хора, които не са избрани от хората. Не може избраните от хората да се унищожават помежду си, а не избраните от никого да контролират държавата. Това е пародия“, посочи още тя.

Нямаме никакви илюзии колко ще бъде трудно. Целта ни е да направим полезни и устойчиви неща за България. Детската ми мечта не е била да бъда премиер на държава в тежка икономическа и политическа криза и която е дълбоко разделена. Моята детска мечта бе да бъда учен и я постигнах. Аз ще си подам оставката, ако промените тръгнат в грешна посока. Това обяви пред депутатите номинираният за премиер акад. Николай Денков пред депутатите по време на представянето на проектокабинета.

Въпреки омразата

Представителите на "Възраждане", БСП и ИТН следваха едни и същи аргументи в критиката си срещу новото мнозинство, а именно, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са излъгали избирателите, като са се събрали заедно, въпреки всичката омраза помежду им. Всичко беше съпроводено с цитати от публикувания запис на заседанието на ръководството на ПП. Заявеното идва на фона на преговорите, които БСП и ИТН водеха миналия месец за участие в правителство с ГЕРБ, които обаче пропаднаха.

"ПП лъгаха, че съществуват, за да унищожат ГЕРБ. До тях е придатъкът им ДБ, които лъжеха че ДПС са най-голямото зло. ГЕРБ твърдяха, че аматьорите от ПП и ДБ са разсипали страната и са я хвърлили в хаос. След малко ще имаме коалиция на лидерите без имунитет. Малко е срамничко. Тук е пълно с лъжци, страхливци и измамници", обобщи мнението на опозицията зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

Гроздан Караджов пък обвини ПП-ДБ в неискреност. "Али-бали са и програмата ви, която като със смокиново листо трябва да прикриете алъш-вериша си", заяви той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че в момента се извършва "класически кадифен държавен преврат", за който обвини американското посолство в София.

Радостин Василев, който последователно се отцепи от ИТН и ПП, всеки път със скандал, обяви, че днес е "тъжен ден за България, защото ще бъде избрано правителство, което е в противовес с българските граждани".

 

 

 

Правителството "Денков-Габриел" идва на власт след 10 месеца пауза, в която начело на държавата бе служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Той самият преди днешното заседание атакува остро всички партии, участнички в новата управленска конфигурация. И ги обвини, че са предали своите избирателите със съгласието да работят заедно. 

До съюза на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се стигна след два месеца сложни преговори, срещи и договорки между всички политически сили в Народното събрание. Първоначално се очакваше управленското мнозинство да бъде на ГЕРБ, БСП и ДПС. Впоследствие БСП при странни обстоятелства се отказа и обвини първата политическа сила в некоректност. Останаха три възможни партии за общо управление - ГЕРБ, ДПС и ИТН. Съгласие имаше, но достатъчно гласове - не. 

Накрая неочаквано в един уикенд се разбра, че ГЕРБ-СДС са се разбрали за общо управление с ПП-ДБ - с министър-председател на ротация и с хоризонт от 18 месеца. 

Ето и състава на кабинета "Денков – Габриел":

  • Николай Денков - ротационен министър-председател за първите девет месеца
  • Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца
  • Асен Василев – министър на финансите 
  • Калин Стоянов - министър на вътрешните работи
  • Тодор Тагарев - министър на отбраната
  • Юлиан Попов - министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка
  • Румен Радев - министър на енергетиката
  • Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството
  • Кирил Вътев - министър на земеделието и храните
  • Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията
  • Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа
  • Иванка Шалапатова - министър на труда и социална политика
  • Доц. Атанас Славов - министър на правосъдието
  • Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката
  • Кръстю Кръстев – министър на културата
  • Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията
  • Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването
  • Зарица Динкова - министър на туризма
  • Александър Йоловски - министър на електронното управление
  • Доц. Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

 

Обобщение от деня вижте във видеото:

 

Пълен запис на дебатите, гласуването и първите реакци, вижте тук: