Политика

Последни совалки: Денков и Габриел се срещат с депутати преди гласуването на кабинета

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер
Borisov Petarkanev BGNES Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от БСП Петър Кънев бяха сред първите народни представители, които заеха местата си в пленарната зала преди гласуването на правителството. Снимка: БГНЕС

В последните минути преди да бъде гласуван проектокабинетът, кандидатите за ротационни премиери акад. Николай Денков и Мария Габриел провеждат разговори с депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Всички обаче запазиха мълчание след финалните разговори и уверяваха, че ще направят коментари едва когато гласуването в пленарната зала приключи. Единствено Даниел Митов от ГЕРБ сподели с хумор, че разговорът е бил опознавателен. 

Засега подкрепата на двете формации изглежда сигурна, защото двете първи коалиции имат общо 132 гласа. Все още не е ясно как ще гласуват депутатите от ДПС. "Честит празник! Ще видим, надяваме се. Нали виждаме, хората положиха много усилия", избегна отговор на въпроса Мустафа Карадайъ на влизане в парламента.

Останалите три политически сили в парламента - БСП, "Възраждане" и ИТН ще бъдат против. 

Преди камерата на Euronews Bulgaria Георги Свиленски от БСП коментира, че мнозинството за кабинета е под въпрос. 

„Да видим дали ще има отрязани ръце и кой как ще гласува, защото тези 132 гласа не са никак сигурни“, каза той преди началото на заседанието.

То започва в 13 часа. За избор на правителство е необходимо обикновено мнозинство от 121 народни представители. 

Вижте още във видеото: