Политика

На извънредно заседание депутатите гласуват във вторник кабинета "Денков-Габриел" (Обновена)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 6 юни 2023 г. от 13.00 часа. В дневния ред са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България, съобщиха от парламентарния пресцентър.

Извънредното заседание е свикано, след като президентът Румен Радев пък издаде указа за кабинета „Денков-Габриел“, който бе официално представен в петък, а днес ПП-ДБ върнаха втория мандат изпълнен.

Според заявеното от Николай Денков и Мария Габриел хоризонтът на действие на това правителство ще е минимум 18 месеца, като през първите девет премиер ще е кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" – акад. Денков, а през вторите – Габриел.

Към момента подкрепа за бъдещия редовен кабинет са заявили ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, а от ДПС в петък декларираха, че „няма да пречат на съставянето му“, но към момента са взели решение единствено за подкрепа по отношение на Конституционната реформа, но не и за правителството.

„Възраждане“, БСП и ИТН официално обявиха, че няма да гласуват за правителството „Денков-Габриел“.