Политика

Николай Денков: Детската ми мечта не беше да съм премиер на държава в тежка криза

От Euronews България Euronews България
Nikolay Denkov BGNES Снимка: БГНЕС

Нямаме никакви илюзии колко ще бъде трудно. Целта ни е да направим полезни и устойчиви неща за България. Детската ми мечта не е била да бъда премиер на държава в тежка икономическа и политическа криза и която е дълбоко разделена. Моята детска мечта бе да бъда учен и я постигнах. Аз ще си подам оставката, ако промените тръгнат в грешна посока. Това обяви номинираният за премиер акад. Николай Денков пред депутатите по време на представянето на проектокабинета.

Денков обяви още, че заедно с Мария Габриел се „надява на широка парламентарна и обществена подкрепа“. „Надяваме се поне 18 месеца да получаваме тази подкрепа, надяваме се и на 4 години“, посочи той, като отново повтори, че след 9 месеца премиерския пост ще бъде поет от Габриел.

Като най-важни приоритети пред новото правителство Денков посочи спешното приемане на редовен бюджет с до 3 процента дефицит, при запазване на социалните плащания, без увеличаване на данъците, както и влизането на България в Шенгенското пространство още тази година и в еврозоната. По отношение на Шенген той декларира, че ще бъде засилен граничния контрол срещу мигрантския натиск, както и приемането на антикорупционни мерки. А за еврозоната – да бъде организирана мащабна разяснителна кампания, която да „опровергае дезинформацията“ по ключовата тема.

Фокус ще бъде поставен върху образованието, науката и иновациите, както и здравеопазването.
Мнозинството ще работи и за конституционната реформа – за промени в структурата на прокуратурата и Висшия съдебен съвет.

Акад. Денков обяви още, че общата управленска програма на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще бъде приета през следващите дни.