Политика

Президентът отказа благословия на кабинета "Денков-Габриел"

От Euronews България Euronews България
Radev 06=06 BGNES Снимка: БГНЕС

Остри думи по адрес на всички партии, участващи в бъдещото мнозинство зад кабинета "Денков-Габриел" отправи президентът Румен Радев преди началото на днешното парламентарно заседание, което се очаква да гласува правителството. 

Той пожела на това правителство "да не предава националните интереси така, както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели. Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция, защото тя обезсмисли изборите, а изборите са основата на демокрацията".

Радев припомни как всяка една от партиите ГЕРБ, ПП и ДБ взаимно са се клели, че никога няма да работят заедно и са агитирали своите избиратели срещу другите.

"Помните как Борисов обикаляше страната и убеждаваше хората да гласуват за него, защото ПП са съсипали държавата. И ако се допуснат до властта, ще я довършат. Днес г-н Борисов им подарява цялата власт. Помните как ПП бяха окупирали социалните мрежи, за да вдъхновяват своите последователи, че ГЕРБ са мафията и трябва да бъдат изтрити от българската политика. Днес те споделят властта с тях. Спомняте си как ДБ поведоха своите избиратели на кръстоносен поход срещу задкулисието и олигархията. Днес те просят от него одобрение и просят точно някакво спасение така, че да си гарантират властта. Тяхната благословия по-точно. Всички те спечелиха за сметка на измамения избирател и демокрацията", заключи Румен Радев. 

На въпрос дали по този начин не поставя началото на война между институциите, президентът отговори: "Вижте, политиката не е само интереси и математика за формиране на мнозинство. Политиката преди всичко е ценности. И гласуването днес между другото ще покаже дали народните представители от тези партии, дали всички те са с ампутирано достойнство и са приели да бъдат просто редови гласуващи".