Политика

Радев обеща указ за избор на новото правителство „по най-бързия начин“ (Обновена)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

За по-малко от минута приключи публичната част от ритуала по връчване на изпълнения мандат. Още не повече от пет продължи закритата.

Кандидатът за премиер акад. Николай Денков предаде папката с имената на президента Румен Радев. 

"Г-н президент, в изпълнение на указ 63, който издадохте на 29 май 2023 г., връчвам проект на структура и състав на Министерския съвет. Очаквам да издадете указ и кабинетът да бъде гласуван в Народното събрание. Всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, парламентът и президентската институция работят заедно в полза на хората", каза акад. Денков.

Той бе придружаван от представители на всички партньори в коалицията ПП-ДБ - Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев. 

България ще има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от интересите на народа и да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, както очакват всички почтени български граждани, каза от своя страна президентът Радев.

Той обеща да издаде указа, с който предлага на Народното събрание "по съвест" да гласува министър-председателя и предложения от него състав на кабинета "по най-бързия начин". 

След експресния разговор при президента акад. Денков вече пред медиите даде да се разбере, че бъдещата изпълнителна власт ще бърза да направи „нов бюджет с нормален дефицит, защото сега предложеният е абсурден“.

Кандидатът за ротационен премиер очаква днес или най-късно утре президентът да издаде указа, който позволява да се гласува кабинетът в пленарната зала.

„Казах, че е много важно да се направи спокоен, плавен преход във властта. Разговорът между двама ни с президента бе как да създадем това спокойствие. Много е важно при предаването на властта служебните и новите министри да седнат за 1-2 часа да си кажат приоритетите и къде има проблеми“, добави Денков.

Той оцени като много високо нивото на всички в проектосъстава на кабинета. И отхвърли основанията срещу него да има обществено недоволство:

„Не виждам от какво могат да бъдат недоволни хората. След пети избори се опитваме да направим правителство, за да може да се работи. Става дума за много реформи и законопроекти, които МС трябва да изготви и внесе в НС. Има голямо забавяне“, каза той. И изрази надежда и с президента „да влезем в нормален работен режим“.

На въпрос относно службите и техните ръководства, Денков заяви: „Не знам откъде идва напрежението по темата за службите. Този запис беше разтълкуван напълно превратно от медиите. Службите трябва да служат на България. Службите в момента са избрани от един единствен човек, това е президентът Радев. Не казвам, че това е лошо. Не е вярно, че искаме да ги изземем от Радев. Искам правителството да може да работи със службите. Същината е, че трябва да има разделение на властите“.

Protest Manolova Снимка: Анелия Джамбазка

Междувременно пред президентството Мая Манолова и съмишленици от коалиция "Левицата" организираха протест - флашмоб срещу бъдещото правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Пред "Дондуков" №2 Манолова докара кукли, които под звуците на Менделсоновия марш трябваше да илюстрират "сватбата" между двете коалиции.