Общество

Финансов журналист: Влизането ни в Еврозоната стана политическа дъвка

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„От две-три години насам влизането ни в Еврозоната стана политическа дъвка, с която различни партии, най-вече управляващите мнозинства, се опитват да си направят политически бонус и мечтаят това да се случи.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime финансовият журналист Петър Илиев. По неговите думи идеята за паралалено използване на евро и лев през 2024 г. е безумна.

„Предполагам, че ЕЦБ е реагирала остро на подобно запитване“, коментира Илиев.

Тук не е въпросът какво искаш, а кога ще те поканят. А за да те поканят трябва да изпълняваш определени критерии. На нас са ни отказвали, дори когато сме изпълнявали критериите.

„Отказвали са ни с мотива, че постиженията ни на са устойчиви и през годините не сме се придържали постоянно към критериите, а са инцидентно постигнати“, добави той.

Той посочи, че Хърватия е надвишавала критерия за инфлация само с 0.5%, но предишните години са покривали този критерий.

„Ние никога не сме се вписвали в критерия за инфлация“, добави Илиев.

В момента дори, че инфлацията вече е в пъти по-ниска, отколкото през изминалата година, тя е по-ниска и в Европа. Нашата инфлация е близо два пъти по-висока от средната в ЕС.

Според Илиев проблемите за Шенген са два – единият е правен, другият е икономически.

„Според мен вторият е по-голям. Западните държави са недоволни от българското търговско правораздаване, защото според тях не дава достатъчна защита за чуждестранните инвеститори и за бързото и нормално събиране на вземанията“, коментира той.

Целия разговор вижте във видеото.