България

Христина Христова за Бюджет 2023: Ще има напрежение, трябва да се търси баланс между приходи и разходи

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Досега не сме се сблъсквали с подобна проблемна ситуация – да нямаме бюджет през месец юли. Това доведе и до неговото бързо изготвяне. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

Дебатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество днес бяха изключително сериозни. Синдикати и работодатели спориха много. Трябва да бъдем обективни и реалисти. В последната седмица чух как социалните плащания са замразени, каза Христова.

Аз направих един анализ на бюджета в тази част за социалните плащания. Слагам на страна макроикономическата рамка, където според финансистите също има въпросителни. При всички случаи ще има напрежение и трябва да бъде потърсен баланса между приходи и разходи.

Един бюджет има две основни функции – от една страна да създава условия за икономиката и за бизнеса, за да произвежда БВП, обясни Христина Христова. Другата му функция засяга редицата социални плащания. Увеличени са плащанията, свързани с възнагражденията на асистентите за лична помощ. Направи се реформа и на нова основа, като от първи юни плащанията стават на основата на линията на бедност. В целевите помощи за отопление също има увеличение. Има много плащания, които се обезпечават с бюджет, поясни тя.

Винаги съм твърдяла, че парите на българските данъкоплатци трябва да се целенасочват и трябва да се разходват разумно, да се дават само на онези, които се нуждаят от тези пари.

Минималната пенсия ще стане 523 лв. след 12-процентното увеличение. Хората, които са под линията на бедност, в пенсионна възраст, трябва да получат социално подпомагане, но при определени критерии, каза още бившият социален министър. Може тези средства да не са единствения доход на един пенсионер – той може да взима пари от наеми, отдаване на земи под аренда и др., затова и трябва да се прави проучване, преди да се раздават помощите, посочи Христова.

Целия разговор вижте във видеото.