Политика

Бизнесът да плаща само първите два дни от болничния, предвижда Асен Василев

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

От следващата година работодателите да плащат само първите два дни от болничните на служителите, а не три - както е сега. Тази мярка предвижда финансовият министър Асен Василев за бюджет 2024 г. 

Той съобщи намерението си по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който обсъжда държавния бюджет и финансовите планове на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса. 

"Сега първите три дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение, а условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След третия ден стават 80% и се поемат от държавата", припомни финансовият министър.

Минималната работна заплата ще остане 780 лева, но минималните осигуровки се вдигат от 1 август със 70 и по този начин също ще бъдат 780 лв. Толкова ще е и втората година от майчинството", съобщи още Асен Василев.

Най-бедните пенсионери ще получат социална добавка, за да достигнат линията на бедност. Това може да се случи през 2024 година, е друго намерение на финансовия министър. 

Той обясни, че заради класическото швейцарско правило пенсиите са се вдигнали с 12%. "Така минималната пенсия за стаж и възраст е 523,04 лв. и минава линията на бедност, която е 504 лева", сметна Василев.