Политика

Политолог: Абсолютно възможно е с местните избори да имаме референдум за еврото

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„След отстъпването на Делян Пеевски от комисията за конституционни промени, в комисията ще влязат експерти. Но промените в конституцията са политическа задача. Оттам насетне трябва да видим как ще се развият хронологично процесите с промяната на конституцията.“

Това каза в сутрешния блок на Euronews Bulgaria политологът Теодор Славев.

Декларацията на Народно събрание за спиране на процедурата за избор на и.ф. главен прокурор няма правна стойност. Въпросът е, че парламентът призовава ВСС да наруши закона, а самото Народно събрание прие тези рамки и тези срокове.

„Очаквам във ВСС сега да няма номинации за главен прокурор. От една страна той е неприемлив в очите на обществото“, коментира политологът и допълни, че е възможно да избухнат протести, ако ВСС продължи с процедурата.

„Оттук нататък има 4 седмици, в които да се направят номинации. Аз очаквам да няма номинации през тези 4 седмици. Логиката е първо да минат реформите, тогава да се попълни състава на ВСС“, коментира още Славев.

Според него парламентът ще бави референдума на „Възраждане“ за отлагане на приемането на еврото като национална валута.

Абсолютно възможно е с местните избори да имаме референдум за еврото. Най-късно с европейските, като може да има редакция на въпроса.

„Може да бъде сезиран Конституционния съд. Според мен ще оставят това решение за след приемането на бюджета“, посочи Славев.

„Парламентът като че ли вече започва да работи, започнаха да влизат законопроекти, трябва да се приеме законодателство по ПВУ. Но Народното събрание ще работи със скандали и спирачки“, прогнозира политологът.

Целия разговор вижте във видеото.