Политика

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се обединиха за спирането на избора на нов главен прокурор

От Euronews България Euronews България
Peevski Karada BGNES Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС излязоха с предложение да бъде спряна процедурата по избор на нов главен прокурор. Трите формации са внесли декларация до председателя на Народното събрание Росен Желязков, която е подписана от Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. 

"Отправяме своя призив към Висшия съдебен съвет да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията на Република България", пише в документа.
Като мотив за искането е посочено "сериозното обществено напрежение" след освобождаването на главния прокурор и процедурата по избор на нов такъв.

“Първо да се приемат промените в Конституцията, след това нов ВСС и след това нов главен прокурор”, коментира пред репортери в НС депутатът от ДПС Делян Пеевски, предаде БГНЕС. 

Пеевски припомни, че всяка група ще внесе свои проекти за промени в Конституцията. “Не е логично съвет с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор, все пак той е със 7-годишен мандат. Ние само ги призоваваме”, повтори Делян Пеевски. Относно обжалването на правосъдния министър на избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор Пеевски каза, че това е решение на съда.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ уточни, че внасят декларацията за изчакване от страна на ВСС за избор на главния прокурор по две причини. “Първата е, че има образувано дело в КС, което касае този въпрос, а втората тема е, че ние говорим отдавна за нуждата от съдебна реформа и следователно няма какво друго да направим, освен да призовем ВСС, и това сме направили с внесената декларация. Това е призив и в никакъв случай вмешателство”, уточни още Карадайъ.

Деница Сачева от ГЕРБ подчерта, че декларацията по темата ще бъде гласувана в НС следващата седмица. “Искаме да има прозрачен и справедлив избор на нов главен прокурор, както и да има мащабна правосъдна реформа в рамките на Конституционни промени”, подчерта още тя.

Рая Назарян от ГЕРБ допълни, че не се месят във волята на съдебната власт. “Ние отправяме единствено апел към ВСС да не се прибързва с избор на нов главен прокурор докато приключат промените в Конституцията, както и до окончателното произнасяне на КС за висящото пред него дело. Считаме, че ако процедурата не бъде спряна и продължи да бъде променяна без тези предпоставки, то няма да има справедлив и прозрачен избор на новия главен прокурор”, каза още Назарян. 

Иван Гешев бе предсрочно освободен от поста обвинител №1 на 15 юни с решение на Висшия съдебен съвет заради думите му за „политическия боклук“, с която „уронва престижа“ на съдебната власт.

След уволнението на Гешев дойде и изборът на заместника му Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор,. Гласуването му за поста обаче предизвика напрежение, както в съдебните среди, така и в политическите, а правосъдният министър Атанас Славов обяви, че ще го атакува в съда.