Политика

Правосъдният министър няма да предлага нов главен прокурор на настоящия ВСС

От Euronews България Euronews България
Atanas Slavov BGNES (1) Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Атанас Славов призова още следващите седмици да започнат консултации с всички политически сили за конституционната реформа, предаде БНР. По време на изслушването си в парламента Славов обяви, че няма да се възползва от правомощието си да номинира нов главен прокурор с този състав на Висшия съдебен съвет. "Липса на достатъчно легитимност и доверие за избор на нов главен прокурор от действащия Висш съдебен съвет. Министърът на правосъдието в мое лице няма никакво намерение да прави предложение и да легитимира тази процедура по този начин“, каза министърът.

И настоя: „Моля, да няма спекулации, че ще предлагам конкретни лица, още по-малко лидер на политическа партия като кандидат за главен прокурор. Аз заявих много ясно: първо конституционна реформа на функциите на прокуратурата, на функциите на главния прокурор, и тогава вече един легитимен избор“.

Правосъдният министър заяви още пред депутатите, че подкрепя прокуратурата да остане в съдебната власт като превенция от свръхполитизация, като отбеляза, че трябва да има механизми за отговорност и отчетност.

От трибуната на парламента Атанас Славов приветства вчерашното решение на Висшия съдебен съвет за откриване на нова процедура за избор на главен прокурор, но предупреди: "Ние сме в ситуация на открита процедура за избор на нов главен прокурор, която още следващата седмица може да бъде спряна на основание определението за допустимост на Конституционния съд и на този етап, преди да е изяснена хипотезата с конституционни промени, с висящото конституционно дело, е малко прибързано да се активира процедурата за избор на нов главен прокурор".

Изслушването на правосъдния министър се проведе в отсъствието на вносителите на искането от ПП-ДБ.