Икономика

Инфлацията в еврозоната спадна до 5.5%, но лихвите ще продължат да растат

От Euronews България Euronews България
Evro ECB AP Снимка: АР

Инфлацията в еврозоната отново се понижи през юни, но твърде бавно, за да спре по-нататъшното повишаване на лихвените проценти от централните банки.

Годишният темп на инфлация достигна до 5,5% като се понижи от 6,1 % през май в 20-те страни, които използват валутата евро, съобщи статистическата агенция на Европейския съюз Евростат.

Макар че това е значителен спад спрямо пиковата стойност от 10,6% през октомври, трайно високите цени в САЩ, Европа и Обединеното кралство подтикнаха някои от водещите централни банкери в света да дадат ясно да се разбере, че ще продължат да повишават лихвените проценти докато инфлацията не спадне до тяхната цел от 2%, считана за най-добра за икономиката.

Базисната инфлация, която изключва волатилните храни и горива и дава по-ясна представа за по-дългосрочния ценови натиск, се повиши леко до 5,4% от 5,3% през предходния месец.

Първоначалното избухване на инфлацията беше подхранено от нахлуването на Русия в Украйна, което доведе до повишаване на цените на енергията и храните. Възстановяването на световната икономика след пандемията COVID-19 също доведе до напрежение в доставките на части и суровини.
Цените на енергоносителите и пшеницата спаднаха до довоенните си нива, а проблемите по веригата на доставките отшумяха, но инфлацията продължи да се развива в други сектори на икономиката.

Повишаването на основния лихвен процент на ЕЦБ оскъпява заемите за покупка на жилища и автомобили, както и разходите на предприятията за придобиване на нови офис сгради и фабрично оборудване. Това намалява търсенето и води до понижаване на ценовите равнища.

Едно от очевидните въздействия е при жилищата, където цените започват да спадат в цяла Европа, тъй като купувачите избягват да искат ипотечни кредити. Тези, на които се налага да рефинансират жилищните си кредити, също са изправени пред перспективата да плащат с хиляди повече, отколкото преди.

Макар че инфлацията спадна бързо, когато първите увеличения на лихвените проценти влязоха в действие, преминаването на последната отсечка до 2% може да отнеме повече време и да бъде по-трудно, казват централните банкери.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди тази седмица, че инфлацията се оказва по-устойчива, отколкото се очакваше. На годишната конференция на банката за политиките в Синтра, Португалия, тя се присъедини към председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл и управителя на Английската централна банка Андрю Бейли, като даде да се разбере, че лихвите ще се повишат и ще останат там толкова дълго, колкото е необходимо.

ЕЦБ е повишила лихвените проценти осем пъти подред - от минус 0,5% до 3,5%. Лагард заяви, че Съветът за определяне на лихвените проценти на банката вероятно ще ги повиши поне още веднъж на заседанието си на 27 юли, докато някои членове посочиха, че лихвите може да продължат да се повишават и след това.