Общество

68 деца и треньорите им помагат за почистването на Арапя след бурята

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Сега към доброто, което бедствието в Царево провокира. Герои в него са децата от волейболния клуб „Металург“. Ден след пороя с голи ръце те се включиха в почистването на плажа на Арапя. От Перник разказва техният треньор Мирослав Илиев. Страхотен пример за трудолюбие и съпричастност в трудни моменти показаха млади волейболисти на волейболен клуб Металург (Перник) и техните ръководители, които се включиха в почистването на плажа на Арапя след тежкото природно бедствие.

Още на следващия ден след опустошителната буря те излязоха на плажа, като се заловиха за работа с ентусиазъм и желание да дадат своя принос за отстраняването на отломките.

68 деца и четирима треньори от ВК „Металург“ попаднаха в окото на бурята по Южното Черноморие. Младежите са на подготвителен лагер в Арапя. Пристигнали са в курорта в понеделник и ще останат до неделя.

„Тъкмо пристигнахме, направихме тренировка привечер и бурята се разрази. Прекъсна тока.  Цели 12 часа бяхме без електричество. Стояхме в хотела. Но децата не се уплашиха. Въпреки тежките условия навън не спряхме тренировъчния процес. Водихме занимания вътре в хотела, по стълбите и в конферентните зали. Благодарение на усилията на домакините, храна и вода  имаше. Най-тежко за децата бе липсата на ток. Вечерта се събраха на свещи по стаите, говориха си, прекараха на тъмно и заспаха в непривични условия. Батериите на телефоните им паднаха и те попаднаха в напълно непривична обстановка. Но нямаше паника и се справиха.“

„Още сутринта на другия ден тръгнах към плажа. Видях какво е състоянието и хората, които се бяха заели с разчистване. Веднага взехме решение да се включим. Смятам, че децата трябва да се учат да помагат, особено в такива извънредни ситуации. Всички прегърнаха идеята, показаха желание, не е имало нито секунда мрънкане или недоволство. В следващите часове ние, заедно с доброволците и останалите местни хора, почистихме плажа. За тежката техника, която бе повикана, остана да изрине огромните купчини отпадъци, които бяха събрани на пясъка. Адмирации за децата, горд съм с тях. Показахме, че в трудни условя можем да се сплотим. На връх празника 6 септември спазихме напълно девиза „Съединението прави силата.“

„Надявам се от тук нататък да ни тръгне по вода (не като тази). Имаме амбиции и желание да развиваме ВК "Металург" и школата на клуба. Силно се надявам хубавото тепърва да предстои“, завърши разказа си Мирослав Илиев.