Европа

Доброволци вадят тонове пластмаса от река в Унгария

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Доброволци почистват унгарската река Тиса с лодки, канута и салове. Екипите се отправят към водата, за да отстранят тонове пластмасови отпадъци. Плавайки по втората по големина река в Унгария, те са на лов за отпадъци. Не им се налага да търсят твърде много. За един ден от реката се изваждат около един тон. Доброволците участват в десетдневно състезание, в което се включват над 150 души. Те се качват на десетки канута, за да претърсят река Тиса за боклуци, които са се спуснали по течението и след това са се забили в скали, дървета и друга растителност.

От началото си през 2013 г. събитието Plastic Cup, което предлага награда за тези, които събират най-много боклук всяка година, е събрало повече от 330 тона отпадъци от Тиса и други унгарски води. Усилията са насочени и към пресичане на нарастващото замърсяване на океаните, разказват организаторите.

Ако успеем да предотвратим този глобален проблем в реките, тогава по-малко пластмаса ще попадне в океаните. Така че можем да кажем, че сме намерили решение на проблема още в самото начало. След като напуснат изчистения район, там вече няма пукащи пластмасови бутилки. Всъщност така трябва да изглежда цялата Тиса.

Жолт Тамаш, директор на състезанието Plastic Cup

Доброволците слизат от канутата си и се изкачват по стръмните брегове на реката с големи чували. След като се напълнят с чували за събиране, те ги разтоварват на чакащите "кораби-майки" - импровизирани салове, плаващи върху понтони от балирани пластмасови бутилки - където членовете на екипа започват да сортират боклука. С разрастването на събитието Plastic Cup доброволците успяват да съберат средно 70 тона всяка година.

Беше наистина изненадващо колко много боклук намерихме. Отначало, когато просто се спускахме по водата, не видяхме много, но после стигнахме до по-замърсен район. Тогава беше шокиращо колко много отпадъци могат да се намерят навсякъде. Смятам, че това е много добра инициатива и че такова събитие се организира за пореден път.

Естер Ходзу, доброволец

Организацията работи с други групи в Сърбия, Румъния и България, като се надява да предаде своите знания и опит.

В доклад на Програмата на ООН за околната среда се казва, че микропластмаса е открита "в най-дълбоките кътчета на океана, в девствени планински ледници, в кърмата и в човешките тела". Според ООН 75 % от пластмасовите отпадъци произхождат от потоците твърди битови отпадъци, голяма част от които попадат във водни пътища като Тиса и след това в океана. При сегашните темпове производството на пластмаса ще се утрои до 2060 г.