Европа

Незаконни сметища замърсяват река в Босна и Херцеговина от десетилетия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В продължение на повече от две десетилетия тонове отпадъци се натрупват в река Дрина в Босна и Херцеговина. Повечето от тях са от крайречни сметища или са извхърлени директно във водния басейн. Но събирането им е възможно с помощта на специална бариера за боклук, изградена от водноелектрическа централа по поречието на Дрина.

Някои местни жители обаче са скептични.

 

 

След всички тези повече от 20 години живот край реката трябваше да приемем това за нещо нормално. Разбира се, склонни сме да вярваме, че ще умрем, преди Дрина да бъде изчистена от боклука.

Верица Джуричич, местен жител

Премахването на отпадъците отнема средно около 6 месеца, а обемът им надхвърля 10 хил. кубични метра. Пластмасови бутилки, използвани гуми и домакински уреди са само част от изхвърлените неща.

 

Какво да направим? Вземаме торби за боклук, събираме отпадъците наблизо, сякаш това някак ще ни спаси. Стараем се да почистваме около нас, за да не гледаме боклука. Грозно е, тъжно е, но знаем, че проблемът трябва да бъде решен и на ниво правителство.

Верица Джуричич, местен жител

Дрина, която е дълга близо 350 км, е известна с живописните си гледки, но не и с особен напредък в изграждането на ефикасни системи за поддържането на нейната чистота. По поречието на реката има незаконни сметища, а отпадъците, извадени от водите ѝ, се озовават на място, което според екоактивисти няма достатъчен капацитет.

Властите в Босна и Херцеговина казват, че знаят за проблема, но твърдят, че негов източник са други две държави, които Дрина прекосява - Сърбия и Черна гора.