Свят

Страх от неизвестността: Стотици хиляди палестинци в Рафа се чудят къде да отидат

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Стотици хиляди палестинци в южния град Рафа се чудят къде биха могли да отидат, ако Израел започне обещаната сухопътна офанзива. Планът на израелските сили за отбрана е да изкоренят останките от палестинското ислямистко движение Хамас от този район.

„Ще бъде огромен проблем, ако се извърши наземна операция в Рафа. Можете да видите хиляди хора, повече от милион и половина души тук. Къде могат да отидат? Едва намираме място един за друг, всяка палатка приютява 3, 4 или 5 семейства. Какво ще се случи, когато израелските сили влязат в Рафа?“, пита жител на Рафа Ахмед Фуджу.

Много хора са дошли в Рафа с надеждата да се спасят от израелските бомбардировки и сухопътни операции. Те живеят на палатки в пренаселени лагери, при много тежки условия. Твърдят, че няма къде да отидат, ако ги прогонят и оттук.

Израелската армия е изтеглила голяма част от батальоните си от северната част на ивицата Газа, а част от тях са готови да навлязат в град Рафа.

„Голяма трагедия, децата ми са емоционално нестабилни, защото бяхме ударени от самолет Ф-16 в Газа и съпругът ми загина. Избягахме в Хан Юнис, но и там не останахме повече от месец и половина. Израелските сили хвърлиха листовки с указания да се преместим. Дойдохме в Рафа, но къде можем да отидем отсега натам? Децата ми са съсипани. Аз опитах да уредя пътуване до Египет, но цената е твърде висока. Никой не може да си го позволи. Остава ни да се молим войната да спре“, казва Амал Махди – разселена от град Газа.

Израелските военни все още не са дали подробна информация за хода на предстоящата офанзива, но тя вече получи критики и осъждане от международната общност, включително от Съединените щати, защото ще застраши живота на около 1.4 милиона души.

Израелското министерство на отбраната обсъжда планове за евакуация на цивилните и разширяване на доставките на храна и медицинско оборудване за Газа.