Европа

Борел предупреди за опасност от избухването на регионална война в Близкия изток

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Borrell Ukraine AP Върховният представител по въпросите на външните работи Европейският съюз Жозеп Борел. Снимка: AP

Върховният представител по въпросите на външните работи Европейският съюз Жозеп Борел предупреди, че Близкият изток е на прага на регионална война. Той говори в италианския курортен остров Капри, където министрите на външните работи на страните от Г-7 се срещат, за да обсъдят конфликтите в Газа и Украйна.

Трябва да поискаме от Израел сдържан отговор на иранското нападение. Не можем да ескалираме. Не искам да преувеличавам, но сме на ръба на регионална война в Близкия изток.

Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС

Борел настоява западните лидери да ускорят военната помощ за Киев. Призив, повторен от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Спешно е всички поддръжници на Украйна да увеличат усилията си, за да предоставят на страната това, от което се нуждае, за да продължи да се защитава ефективно срещу тази руска агресия.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Съединените Щати и няколко европейски държави обсъждат предложения за използване на печалбите, генерирани от замразените руски активи в размер на милиарди евро, за да се подпомогне осигуряването на оръжия и други средства за Украйна. Тези предложения набират скорост, тъй като американските усилия за осигуряване на военно финансиране са в застой в Конгреса.