Европа

След като ЕС одобри новия пакт за миграцията: Какво и кога ще се промени?

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Това, което новия пакт за миграцията цели, е процесът по връщане на нелегалните мигранти да бъде по-бърз. Създава се система за скрининг на границата, като в рамките на 5-7 дни въпросното лице преминава през различни проверки – здравни, проверки за сигурността, за да се провери дали има право да получи статут за закрила или бежански статут.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime Мария Симеонова – директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

„В момента, в който държава усети натиск върху своята национална система, поради по-голям брой мигранти, може да поиска задействане на механизъм за солидарност, при което се включва Европейската комисия. Тя прави оценка на ситуацията в държавата и съответно ако броят на търсещите убежища и закрила мигранти надвишава способностите на държавата да се справи по един ефикасен начин, се задейства механизмът“, обясни Симеонова и добави, че в такъв случай има три варианта за справяне със ситуацията – релокация, финансова контрибуция или техническа помощ.

„Две години е времето, в което държавите членки ще имат отговорност да приведат националните си законодателства в съответствие с този пакт. Мисля, че бях 6 регламента, 3 препоръки и една директива“, посочи тя.

 

Целия разговор вижте във видеото.