Европа

Миграцията е важна тема в кампанията за евроизборите във Франция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

По-малко от два месеца преди европейските избори френският десен кандидат Франсоа-Ксавие Белами цели да покаже, че има твърдо мнение по отношение на миграцията. Членът на дясноцентристката Европейска народна партия избра символично място, за да го направи: френския град Ментон близо до Италия, който е огнище на дебата за миграцията и е предизвикал множество дипломатически скандали между двете страни. Целта на Белами беше да се срещне с френската гранична полиция и да потвърди противопоставянето на партията си на наскоро одобрения Пакт за миграцията на Европейския съюз. Той представлява забележителна реформа, затягаща миграционните правила на блока, смятани за твърде меки от френските консерватори.

 

Противопоставяме се на по-голямата част от този миграционен пакт. На границата сме и виждаме безпомощността на нашите страни по по този случай. Смятаме, че трябва да преодолеем това безсилие. Пактът за миграцията не ни позволява да предложим решение за по-добра защита на нашите граници.

Франсоа-Ксавие Белами - евродепутат и водач на листата на Републиканската партия за изборите за Европейски парламент

Кандидатът се противопостави на искането на собствената си парламентарна група в Брюксел, която е съавтор на пакта, да гласува за мнозинството от реформата. Той има за цел да ускори процеса на предоставяне на убежище, както и да опрости връщането на незаконните мигранти в родните им страни. Ще се изисква и от държавите членки да споделят отговорността за търсещите убежище, като приемат повече мигранти или предоставят допълнително финансиране.

 

Това ще направи преминаването и живота на мигрантите много по-труден. Не можеш да спреш подобен поток от отчаяни хора. По един или друг начин те или ще намерят път, или ще умрат, опитвайки се да преминат.

Гиби Боне, член на неправителствената организация Roya Citoyenne

По данни на френските местни власти през 2023 г. на този граничен пункт са извършени 44 000 ареста, като някои от задържаните са арестувани многократно. Миграцията е чувствителна тема, която ще остане в центъра на тези европейски избори. Държавите членки трябва да одобрят окончателния вариант на пакта при гласуване в края на април.