Европа

Париж въвежда строги мерки за сигурност – колко голяма е терористичната заплаха във Франция?

От Йорданка Костадинова Йорданка Костадинова Кореспондент

Франция отново е с най-високо ниво на готовност за терористична заплаха. Премиерът на страната Габриел Атал твърди, че два плана за нападение са били осуетени във Франция от началото на годината досега. Атал посочи, че ислямистката терористична заплаха е реална и обяви, че ще се вземат допълнителни мерки за сигурност. В какво се изразяват те – разказва кореспондентът ни в Париж Йорданка Костадинова.

 

Четири месеца преди началото на Олимпийските игри в Париж, Франция отново е в повишена готовност срещу терористична заплаха.

Министър председателят на страната Габриел Атал обяви в началото на седмицата най-висока степен на готовност срещу заплахи за сигурността.

Ходът на правителството е в следствие на терористичната атака край Москва миналия петък, акт, за който отговорност пое групировката „Ислямска държава“, добре позната на френските тайни служби. По време на посещение на Парижка гара през тази седмица, премиерът заяви, че 2 опита за нападения на френска земя са били предотвратени от началото на тази година и добави, че ислямистката терористична заплаха е реална и никога не е стихвала.

Засилено полицейско присъствие се наблюдава и пред Айфеловата кула, мястото с най-голяма концентрация на туристи в Париж.

Френското правителство възнамерява да мобилизира над 45 000 служители от силите на реда в района на Париж за церемонията по откриването на Олимпийските игри, а броят на зрителите е намален до 360 000, почти половината от капацитета.

В понеделник вечерта премиерът Габриел Атал засегна и темата за принципите на светската република, каквато е Франция. Той обяви, че държавата „ще подаде жалба“ за „клевета“ срещу ученичката, която обвини директора на парижката гимназия „Морис Равел“, че я е тормозил, след като тя отказала да свали шала от главата си по негова молба.

„Държавата и институциите винаги ще бъдат на страната на своите служители, на тези, които са на първа линия пред лицето на тези атаки срещу принципите на светската република, пред опитите за ислямистко влияние в нашите училища“, заяви премиерът в деня след напускането на директора на гимназията, който е получил смъртни заплахи след инцидента.

Решението за повишаването на нивото на готовност срещу терористични заплахи ще даде сигурност на французите. Държавата възнамерява да увеличи охраната около чувствителни места, като училища, гари, летища, но и църкви заради Католическия Великден, който е в неделя. Засилен контрол ще има и при събиране на повече хора на концерти и други масови събития.

 

Какво мислят французите за новите мерки – вижте във видеото.