Общество

Психологически тренинги учат български ученици как да се държат при терористична атака в училище

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Европейската комисия е силно разтревожена от процесите, които се случват в европейското общество по отношение на високите нива на агресия, особено в образователната система. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ експертът по антитероризъм Румян Русев.

В края на миналата година в рамките на европейска програма в 409 училища из страната бяха проведени психологически тренинги за превенция и подкрепа при извънредни ситуации като терористично нападение. В тях участваха над 200 хиляди ученици и те бяха първите у нас и света изобщо, защото такава методика е създадена за първи път. По думите на Румян Русев смисълът на създаването на такива програми е да се намерят решения, с които, в условията на криза, образованието и животът могат да продължат.

Самата методика представлява психологически модели на поведение за оценка на обстановката, на собственото състояние на децата, както и на личността, която е срещу тях и е в ролята на нападател или агресор, обясни още експертът. Той обясни, че тренировките са включвали и осъзнаване и разбиране на правилното и възможно поведение за учениците така, че това да спаси живота им.

Целия разговор вижте във видеото.