Свят

Eксперт по сигурност: Атаката в Русия е мега терористичен акт, почеркът не е на „Ислямска държава“

От Euronews България Euronews България

„Това е един мега терористичен акт. Нарича се така с оглед на резултатите, които се доближават до тези от оръжия за масово унищожаване. Особено по отношение на отзвука в глобалното информационно пространство. За минути това се превърна, както знаете, в предмет на глобалните медии.“

Това коментира в ефира на „Добро утро, Европа“ експертът по сигурност Славчо Велков във връзка с атаката в Красногорск край Москва, при която загинаха над 130 души.

По неговите думи е изключително рано да се правят заключения за атентата на базата на информацията, с която разполагаме.

„Гледах този клип от „Ислямска държава“. Там също има много въпросителни. Разследването ще покаже, най-вече заради това, тъй като има реализирани, заловени, живи извършители“, посочи Велков.

Истинските мюсюлмани и практиката на терористичната „Ислямска държава“ не показва извършване на актове по време на свещения месец Рамазан. Затова казвам, че извършителите вероятно са наемници.

Славчо Велков, експерт по сигурност

„Те не бяха със закрити лица, с маски, забележете. Тези, които пуснаха клипа, са им закрили лицата, което означава не малко. Означава, че те не се крият. Обикновено „Ислямска държава“ при терористични актове е действала с маски. Това говори, че е твърде възможно това да не са бойци на ИД“, коментира още Велков.

 

Целия разговор вижте във видеото.