Свят

Политическите реакции у нас след терористичната атака в Русия

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев изказа съболезнования на семействата на загиналите при атаката в Красногорск . В социалните мрежи той написа, че осъжда атаката.

"България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни граждани, където и когато и да са се случвали", написа Радев профила си в социалната мрежа "Екс".

Изказвам съболезнования на опечалените семейства и изразявам солидарност с руския народ", завършва президентът.

"Категорично осъждам терористичната атака в “Крокус Сити хол” в Москва. Няма цел, която оправдава подобно зверство. Терорът няма място никъде по света. Нито един човек не заслужава да преживее подобен ужас. Мислите ми са със семействата на жертвите и с ранените", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

ПП-ДБ осъждаме всякаква форма на тероризъм и убийството на мирни граждани. Изразяваме съпричастност със скръбта на близките на жертвите от терористичния акт в Москва, написаха от партията. 

Категорично осъждаме тероризма във всички негови проявления". Това се казва в позиция на Министерския съвет, публикувана на официалната му Facebook страница.

От там призовават за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението.

От Министерството на външните работи , написаха, че осъждат тероризма във всичките му форми и "Всички нападения срещу цивилни са абсолютно неприемливи". 

От ДПС също остро осъдиха масовото убийство.  В своя позиция те заявяват ,че тероризмът е най-тежката заплаха за цивилизацията и борбата с него изисква все повече световната общност да обедини усилия. 

БСП написаха, че осъждат категорично терористичното нападение в Москва и настояха за строги наказания на извършителите и подбудителите. Те призоваваха към сдържаност и избягване на действия, които биха довели до изпълнение на възможните цели на атентаторите, а именно рязко ескалиране на конфликта в Украйна.

„Възраждане“ осъди терористичния акт и поднесе съболезнования на близките и роднините на жертвите. Представители на партията и техни привърженици поднесоха венци и цветя пред сградата на посолството на Руската Федерация.

От посолството на Русия у нас благодариха на всички, които изразиха съпричастност към трагедията.