Свят

Путин призна, че терористичният акт е бил извършен от радикални ислямисти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руският президент призна, че терористичното нападение срещу концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието е било извършено от радикални ислямисти, но отново предположи, че Украйна има пръст в това зверско деяние.

Знаем, че престъплението е извършено от радикални ислямисти, срещу чиято идеология ислямският свят се бори от векове. Виждаме също така, че по различни канали Съединените щати се опитват да убедят своите сателити и други страни по света, че според тяхното разузнаване няма отпечатъци на Киев в терористичната атака в Москва, че кървавата терористична атака е извършена от ислямисти, членове на групировката "Ислямска държава", която е забранена в Русия. Ние знаем с чии ръце е извършено това зверство срещу Русия и нейния народ. Искаме да разберем кой е клиентът.

Владимир Путин - президент на Русия 

Путин поиска отговор на въпроса защо терористите са се опитали да избягат в Украйна. Засега обаче няма никакви доказателства, че извършителите са се опитвали да избягат в Украйна, която повече от две години отблъсква руската агресия, отбелязват световните агенции.

Путин отбеляза също, че хората, планирали атаката, са искали да посеят паника и раздор в руското общество, но не са успели.

Във видеоконферентна връзка с държавния глава ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин заяви, че жертвите на терористичното нападение вече са 139, като още двама ранени са починали в болници.

75 от жертвите вече са идентифицирани. Сред загиналите има и три деца.

Още трима заподозрени бяха арестувани в Русия за смъртоносната терористична атака в концертната зала "Крокус" в Красногорск.

Четирима заподозрени бяха обвинени ден по-рано, те се явиха в съдебната зала с видими следи от насилие или изтезания. Само двама от тях са признали вината си, но не е ясно дали това е станало под натиск.

ЕК призова Русия да не използва атаката край Москва като претекст за засилване на атаките срещу Украйна.