Свят

Байдън: САЩ помогнаха на Израел да порази почти всички ракети (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Президентът на САЩ Джо Байдън похвали американските сили, че са помогнали на Израел да свали "почти всички" безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Иран, и обеща да координира глобалния отговор на безпрецедентната атака на Техеран, предаде АП.

В условията на най-голямото засилване на регионално напрежение от началото на войната между Израел и "Хамас" преди шест месеца, Байдън обеща, че американската подкрепа за защитата на Израел срещу атаките на Иран и неговите проксита е "желязна". Това бе първият път, в който Иран нанесе директна военна атака срещу Израел, рискувайки да предизвика по-широк регионален конфликт.

САЩ и Израел се подготвяха за нападение в продължение на дни, след като Иран заяви, че ще отвърне на предполагаемия израелски удар този месец по сградата на иранското консулство в Сирия, при който загинаха 12 души, включително двама висши ирански генерали от елитните сили "Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

"По мое указание... американските военни предислоцираха самолети и ескадрени миноносци за подсилване на противоракетна отбрана в региона през изминалата седмица", се казва в изявление на Байдън. "Благодарение на това и на изключителните умения на нашите военнослужещи помогнахме на Израел да свали почти всички пристигащи безпилотни самолети и ракети", допълни той.

Байдън прекъсна своя уикенд в къщата си на плажа в Делауеър, за да се срещне с екипа си по националната сигурност в Белия дом, като се върна във Вашингтон минути преди израелски официални лица да потвърдят, че са засекли безпилотни летателни апарати, изстреляни от Иран.

Преди да разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, той свика заседание на Съвета за национална сигурност в Ситуационната зала на Белия дом, за да обсъди развоя на ситуацията, съобщи Белият дом.

"Казах му, че Израел демонстрира забележителна способност да се защити и да победи дори безпрецедентни атаки - изпращайки ясно послание на враговете си, че те не могат ефективно да заплашват сигурността на Израел", каза Байдън.

Байдън добави, че ще свика среща на Г-7 днес, "за да координира единен дипломатически отговор на наглото нападение на Иран".

"Незабавно спиране"

По-рано световни вни лидери осъждат атаката на Иран срещу Израел. Късно през нощта Техеран съобщи, че е изстрелял дронове и ракети срещу цели в Израел в отговор на агресията срещу иранското консулство в Дамаск. Минути след оповестяването на атаката Съединените щати заявиха, че застават твърдо зад Израел.

"САЩ ще подкрепят народа на Израел и ще подкрепят неговата защита срещу тези заплахи от Иран", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Ейдриън Уотсън.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че "остро осъжда сериозната ескалация, представена от широкомащабната атака, предприета срещу Израел от Ислямска република Иран в нощта срещу неделя. "Дълбоко съм обезпокоен от много реалната опасност от опустошителна ескалация в целия регион. Призовавам всички страни да проявяват максимална сдържаност, за да избегнат всякакви действия, които биха могли да доведат до големи военни конфронтации на множество фронтове в Близкия изток", допълни той.

"Многократно съм подчертавал, че нито регионът, нито светът могат да си позволят нова война", заяви Гутериш, цитиран от световни агенции.

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел осъди ударите на Иран срещу Израел като ги определи като "безпрецедентна ескалация".

"ЕС категорично осъжда неприемливата иранска атака срещу Израел", написа той в платформата "Екс". "Това е безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност", посочва той.

Президентът на САЩ Джо Байдън написа в "Екс": "Току-що се срещнах с моя екип по национална сигурност за актуална информация относно атаките на Иран срещу Израел. Нашият ангажимент към сигурността на Израел срещу заплахите от Иран и неговите поддръжници (проксита) е железен."

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната" атака на Иран срещу Израел, която според него показва неговото "намерение да всее хаос в собствения си заден двор", предаде Ройтерс, цитирана от  БТА.

"Тези удари заплашват да разпалят напрежение и да дестабилизират района. Иран за пореден път показва, че възнамерява да сее хаос в собствения си заден двор", се казва в изявление на Сунак.

"Великобритания ще продължи да се застъпва за сигурността на Израел и за тази на всички наши регионални партньори, включително Йордания и Ирак", допълни премиерът.

Италия следи с внимание и безпокойство ситуацията след изпращането на ирански дронове срещу Израел, съобщи тази нощ италианският външен министър Антонио Таяни в мрежата "Екс".

"Следим внимателно и с тревога случващото се в Близкия изток. Разговарях с министър-председателката (Джорджа Мелони) и с министъра на отбраната (Гуидо Крозето) - правителството е готово да се справи с всеки сценарий", заяви Таяни.

И Париж също осъди иранската атака. Франция осъжда нападението срещу Израел от страна на Иран, който "премина нов праг с дестабилизиращите си действия", заяви френският външен министър Стефан Сежурне в "Екс".

Министерството на външните работи на Египет публикува изявление, в което изразява своята "дълбока загриженост" относно атаката на Иран срещу Израел и призовава страните да проявяват "най-голяма сдържаност", като същевременно успява да избегне изричното осъждане на Техеран, отбеляза "Таймс ъв Израел".

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази дълбоката си загриженост по отношение на развитието на ситуацията в региона, като не споменава нито Израел, нито Иран - още повече да осъди Техеран за атаката му срещу Израел, отбеляза израелското издание.