Европа

ООН: Притокът на оръжия за Украйна може да допринесе за ескалация

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Притокът на оръжия в Украйна и „във всеки въоръжен конфликт може да допринесе за ескалация“, каза Айвор Фунг, старши представител на службата на ООН по въпросите на разоръжаването. Той говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН, поискано от Москва.

Руският посланик обвини Украйна, че използва западни оръжия, за да атакува цивилни цели на руска територия.

Представителят на Киев отговори, че тези призиви се подкрепят от онези, които „не успяват да направят разлика между отбраняваща се страна и агресор.

Онези, които не правят разлика между отбраняващата се страна и агресора, докато извън контекста отправят призиви за спиране на всички доставки на оръжия в зоната на конфликта, трябва да осъзнаят реалните последици от мрачната им позиция. В най-лошия сценарий това може да означава милиони нови бежанци, стотици хиляди репресирани и натиск към руската армия за нови, агресивни войни.

Сергий Кислица – посланик на Украйна в ООН

В последните седмици Русия нанася масирани удари по украинската енергийна инфраструктура и граждански цели.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Киев е в "активни преговори" с партньори за получаване на още две батарии от американската противоракетна система Patriot и една батария от германската система SAMP-T (известна още като Mamba). Дипломатът намекна, че липсва „политическа воля“, в противен случай „въпросът щеше да бъде решен за няколко седмици“.