Европа

Войната в Украйна: Задължителна евакуация е наредена в Харковска област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Заради продължаващите масирани обстрели на Русия 47 градове и села в Харковска област евакуират населението си. Властите обявиха, че са съгласували маршрути за изтегляне и места за временно настаняване на хората.

В последните седмици Русия увеличи значително въздушните удари срещу обекти на украинската инфраструктура. В четвъртък е била разрушена най-голямата топлоелектрическа централа в Киевска област. Владимир Путин каза, че ударите са били „отговор“ на украинските атаки срещу руска инфраструктура.

А Европейският парламент отказа да подпише одита на бюджета на ЕС в опит да окаже натиск върху лидерите на блока да доставят повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Ходът беше по инициатива на белгиеца Ги Верхофстад.

 

Противовъздушната отбрана е пръв приоритет за нас сега. Вече трета година Путин се опитва да унищожи нашата енергийна инфраструктура. Цели се в граждански обекти. Иска да разбие живота на хората, но ние ще осуетим намеренията му.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски призова европейските лидери да започнат преговорите за присъединяването на Украйна към Съюза през юни тази година.

В Киев парламентът одобри спорен закон, който затяга правилата за наборната военна служба. Един от най-противоречивите моменти – отпадат ограниченията за времето за служба за военнослужещите, които вече са на фронтовата линия, включително и онези, които са там от началото на пълномащабната руска инвазия. Сега президентът Зеленски трябва да подпише документа, за да влезе в сила.