Свят

Стотици руснаци от Сибир са станали доброволци в украинската армия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Членовете на Сибирския батальон на въоръжените сили на Украйна всеки ден провеждат тренировки в Киевска област. Техният батальон е подразделение, съставено от руснаци, които са се присъединили към украинските военни редици, за да се бият срещу родината си. Групата се надява един ден да помогне за свалянето на президента Владимир Путин. Членовете й са предимно от етнически малцинства от Далечния изток на Русия. Един от командирите им, познат като Холод, разказва, че преди конфликта е работил като IT специалист, но когато започнала пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, не можел да продължи да живее в страната си.

„На първо място, Украйна и Русия са в състояние на война. Всяка цел на територията на Русия, която помага за спечелването на тази война, е легитимна цел. Смятам, че сме свободни да стреляме по всяка военна цел в Русия или извън нея и трябва да го правим. Трябва да го правим повече, защото ако спрем нещо, което е вътре в Русия, то то няма да отиде в Донбас, в Запорожие, в Херсон или някъде другаде и да убива и опустошава украинската територия“, казва командирът Холод на сибирски батальон .

За разлика от други доброволчески части в Украйна, в които има руски граждани - като легиона „Свобода на Русия“ и Руския доброволчески корпус - батальон „Сибир“ официално е част от редовната украинска армия. Неговите бойци преминават през дълги проверки за сигурност, които понякога отнемат до една година. След това те се обучават и се изпращат на фронтовата линия в Източна Украйна. Бойците от батальона споделят, че се надяват, че украинската победа ще ги доближи до премахването на политическия контрол на Москва над техния регион.