Европа

Експерт по сигурност: Наборната военна служба не е въпрос на избор, а на необходимост

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Русия не е готова да спре до границите на Украйна и ако победи, вероятно ще има провокация. Първи реагираха страните, които непосредствено граничат с Русия и които осъзнаха, че моделът им на осигуряване на сигурността и отбраната през последните 30 години вече е неприложим, защото се намираме в нов период на несигурност, който ще продължи десетилетия, а може би и повече.“

Това заяви в студиото на Euronews Primetime експертът по национална и международна сигурност Ивайло Иванов.

„Именно затова трябва да Съгласно анализите и оценките на европейските разузнавателни служби Европа има от 3 до 5 години да се подготви за евентуален конфликт с Русия“, посочи Иванов и добави, че малките, макар и професионални и много добре подготвени армии, няма как да сработят в новата среда на сигурност.

Професионалните армии започват войната, но наборните армии печелят военните действия. Това виждаме и в Украйна.

Ивайло Иванов, експерт по национална и международна сигурност

„Тук не е въпрос на избор – дали искаме или не искаме, а за начина, по който трябва да го направим и през какви мерки това ще се случи, защото очевидно няма как да гарантираме сигурността на нашите страни с малки, добре подготвени професионални армии. Трябва да имаме резерв, който при нужда да попълва тези армии“, подчерта експертът.

 

Целия разговор вижте във видеото.