Европа

Политици в Киев предизвикаха гняв с отказа си да променят военен закон

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Руските сили са предприели смъртоносни нападения срещу цели в южната и северната част на Украйна, при които загинаха най-малко седем души и бяха ранени много повече.

В Одеска област в южната част на страната при ракетно нападение рано вечерта са били убити четирима души, включително 10-годишно момиче, и са били ранени още 14 души. Това съобщи областният управител Олег Кипер.

В североизточната Харковска област, която през последните седмици е обект на засилени руски атаки срещу градове и енергийни обекти, при удар по аптека са били убити 14-годишно момиче и две жени.

На свой ред украинските политици предизвикаха гняв, като се отказаха от клауза в проектозакон, която даваше възможност на войниците, служили повече от 36 месеца, да бъдат уволнени. Тя беше премахната преди второто четене след натиск от страна на военните.

Междувременно президентът Володимир Зеленски осъди смъртните случаи във вечерното си видеообръщение. 

Мирът няма алтернатива. За да се случи това обаче и за да бъде победен руският терор, трябва да бъдат гарантирани всички форми на нашата сила. За да се защитим от терора, ни е необходима физическа сила.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

По-рано при атака на украински дрон в руския граничен район Курск са загинали трима души, включително две деца. Това съобщи местният губернатор.

Дронът е изстрелял ракета по цивилен автомобил в село в Кореневски район. Междувременно руското външно министерство разкритикува плановете за провеждане на мирна конференция за Украйна в Швейцария като мотивирани от изборите в Съединените щати.

Форумът ще се проведе на 15-16 юни и швейцарските медии съобщиха, че се очаква президентът Байдън да присъства.