Свят

Доброволци връщат телата на загиналите на семействата им в Украйна

От Euronews България Euronews България

В продължение на месеци треньорът по смесени бойни изкуства Олексий Юков се сражава на фронта край украинския град Славянск. По време на боевете, много от другарите му загиват, а войниците са принудени да се оттеглят без да вземат починалите им братя по оръжие. През октомври 2023 г. той се връща от мисията, като оттогава насам ръководи екип от доброволци, които събират трупове на фронта. Те обаче прибират освен украински войници и руски. Олексий споделя, че руснаците са се превърнали в разменна валута за украински бойци при периодичните обмени на загинали. През последните месеци Юков е събрал над 1000 тела. Повече от 580 от тях са руснаци.

Към мъртвите трябва да се отнасяме с уважение. Ние не се борим с тях. Когато някой враг умре, не се възползваме от това, а отдаваме нужното като уважение. Не е човешко да се държиш лошо със загиналите.

Олексий Юков

Пълномащабната руска инвазия в Украйна през 2022 г. е оставила човешки жертви, невиждани в Европа от периода на Втората световна война насам. Има един човек, чиято история Юков не иска да бъде забравена: 27-годишният Олександър Романович Хрисиук - Саша. Саша не е бил войник по призвание. Той е бил спортист, който е учил физиотерапия, преди да бъде призован и изпратен на фронта на 3 април 2022 г. След разговор с войници от неговото подразделение, семейството му разбира, че синът им е мъртъв. Тялото му е оставено в мазе в Довенке - село на стратегически път в Източна Украйна, което е попаднало под ударите на руските войски. Юков и екипът му прекарват няколко дни в търсене на тялото на Саша.

Важно е всеки войник да знае, че каквото и да се случи, ние ще дойдем да го приберем у дома.

Олексий Юков

На 19 септември 2022 година, Юков губи дясното си око в експлозия. Няколко седмици след операцията и поставянето на стъклено око, треньорът и екипът му от доброволци възобновяват търсенето на Саша. След дни на издирване и помощ от изоставено коте, екипът открива човешки останки. Те принадлежали на Саша.