Европа

Двама души са били ранени при руски ракетни атаки в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко двама души са били ранени при руски въздушни атаки по пристанищния град Одеса. Стана ясно и че, Москва е изстреляла 17 безпилотни летателни апарата и няколко ракети, насочени към южната част на Украйна. Това съобщиха представители на украинските военновъздушни сили и администрацията, като допълниха, че отбраната на страната е свалила 14 от безпилотните летателни апарати и две управляеми ракети. В резултат на нападението е повредена енергийната инфраструктура в Николаев, като електроснабдяването е прекъснато за няколко часа. От своя страна президентът на Украйна отново призова за предоставяне на още системи “Пейтриът”.

 

Всички наши партньори по света трябва да разберат, че доверието в тях и бъдещето на свободния свят може да бъде постигнато точно сега в градове като Харков, Запорожие и Херсон. Или навсякъде, където е необходима противовъздушна отбрана. Всичко това зависи от политическа воля на света за вземане на решения.

Володимир Зеленски - президент на Украйна 

Междувременно върховният представител на ЕС Жозеп Борел призова държавите членки да увеличат капацитета на противовъздушната отбрана на Украйна, за да може тя да се защитава от руските ракети и бомби. На свой ред държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен и британският външен министър Дейвид Камерън призоваха Конгреса да одобри нова военна помощ за Украйна, като заявиха, че спряното финансиране е от решаващо значение за сигурността на Вашингтон, Европа и света. Говорейки след среща в Държавния департамент, Блинкен повтори призивите си към законодателите да отблокират помощта, за която президентът Джо Байдън се бори от месеци.