Икономика

Кристалина Георгиева: Очаква ни мудно и хладно десетилетие

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Световните лидери трябва да направят положителни промени и да избегнат протекционизма, за да гарантират, че глобалният растеж ще се ускори в условията на фрагментация и отклонения. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на дискусия в Атлантическия съвет във Вашингтон.

 

Като цяло, въз основа на данните, е изкушаващо да въздъхнем с облекчение. Избегнахме глобална рецесия и период на стагфлация. Някои го предричаха, но не се случи. Все още има много неща, за които да се тревожим. Глобалната среда стана по-сложна и предизвикателна. Белезите на пандемията все още са с нас. Глобалната загуба на производство от 2020 г насам е около 3.3 трилиона долара, като разходите се разпределят непропорционално върху най-уязвимите страни. Виждаме растящо разминаване и вътре в тази група държави.

Кристалина Георгиева – управляващ директор на МВФ 

Георгиева предупреди, че многото избори по света могат да доведат до бурно и трансформиращо второ десетилетие на XXI век.

 

Нашите средносрочни перспективи за растежа остават доста под историческата средна стойност. Това Малко над 3 процента. Без корекция на курса, ние наистина се насочваме към хладни 20 години. Мудно и разочароващо десетилетие. На този кръстопът политиците са изправени пред избор: те могат да избегнат трудни решения и да се опитат да се измъкнат с не толкова добри политики. Или могат да направят друг избор. Да изберат добрите политики. Да се справят решително с инфлацията и дълга. И да насърчават икономическата трансформация за повишаване на производителността, приобщаването и устойчивия растеж.

Кристалина Георгиева – управляващ директор на МВФ 

Като най-голям проблем пред глобалната икономика директорът на МВФ определи начина на справяне с изкуствения интелект – технологията, която е на път да пренареди драматично пазара на труда.

Според скорошно проучване на финансовата институция, изкуственият интелект може да засегне до 40 процента от работните места по света и 60% процента от работните места в развитите икономики.