Европа

В навечерието на изборите: Евродепутатите настояват за повече действия срещу руската пропаганда

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Европейският съюз призова за съвместни усилия за спиране на руската намеса във вътрешните работи преди европейските избори през юни. По-рано тази година Чехия започна разследване на уебсайт, за който се твърди, че разпространява проруски и крайно десни тези. Разследването има за цел да открие и евентуални финансови връзки между евродепутати и Кремъл. Европейският парламент също започна да прилага свои собствени мерки. Вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността, заяви пред Европейския парламент, че Москва се опитва да раздели Европа.

Нашата демокрация не може да се приема за даденост. Кремъл ще продължи да използва дезинформация, злонамерена намеса, корупция и всякакви други мръсни трикове от авторитарния наръчник, за да раздели Европа.

Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността

Евродепутатите настояват за действия за спиране на Путин и за подвеждане под отговорност на замесените.

Не можем да допуснем този удар срещу доверието в Европейския парламент точно преди изборите. Този вот е от ключово значение за бъдещето на нашия европейски проект. Той е важен и за да можем да продължим да подкрепяме Украйна в борбата ѝ за оцеляване, изправена пред тиранията на режима на Путин.

Ираксе Гарсия Перез, член на ЕП, S&D

„Възмутена съм да чуя, че членовете на този парламент и кандидатите на европейските избори са получавали пари от руското правителство и неговите посредници. Плащали са им да разпространяват пропаганда, плащали са им да работят срещу тези, които са ги избрали. Ето защо ние от искаме имена. Искаме имена и суми“, казва евродепутатът Валери Хайер от групата на „Обнови Европа“.

През февруари Европейският парламент осъди в резолюция „продължаващите усилия на Русия да подкопава европейската демокрация“. ЕС предприе конкретни мерки срещу дезинформацията чрез нови закони и санкции.