Euronews Сега

Руските сили пак удариха Киев и Чернигов

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Промяна в стратегията на Москва. За първи от седмици руските сили извършиха удари в района на Киев и Чернигов. Петима души загинаха, а близо 30 бяха ранени при руски въздушен удар срещу хангари на училище за пилоти в Кропивницки. 
Украинският президент Володимир Зеленски отново призова САЩ да признаят Русия за държава, която подкрепя тероризма.

 

Само през първата половина на този ден, само в Киев, имаше 4 въздушни тревоги. Руската армия нанесе ракетни удари в района на Киев, Кропивницки, удари Миколаев, продължи серията от стратегически безсмислени и брутални атаки в Донбас. Благодаря на всеки един, който е срещу този терор. Искам да благодаря и на американските сенатори, които единодушно одобриха резолюцията, призоваваща Държавния департамент да признае Русия за държавен спонсор на тероризма. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Продължават атаките и срещу втория по големина украински град Харков. 
Руските сили напредват и източния район на Донбас. Окупирали са територии на северния бряг на река Северски Донец. Ключовите градове Соледар и Бахмут са постоянно обстрелвани. Хората там живеят в страх от непрекъснатите бомбардировки.
Междувременно украинските сили съобщиха, че напредват в опитите да си върнат окупирания Херсон. Целта им е да изолират напълно руските сили като прекъснат възможностите им за доставка на гориво и оръжия.