Свят

Руски дронове са атакували цели в Днепропетровск и Кировоград

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Руски безпилотни самолети са атакували енергийна инфраструктура през нощта в централните украински райони Днепропетровск и Кировоград, като са поразили енергийно съоръжение в последния. Това съобщиха украинските военни. Девет безпилотни самолета са били свалени над Днепропетровска област, където отломки са предизвикали два пожара в регионалната столица Днипро. Впоследствие губернаторът на областа добави в Телеграм, че и двата пожара са били потушени. Един дрон е ударил подстанция за високо напрежение в Кировоградска област. Не се съобщава за жертви. На свой ред във вечерното си обърщение президента Володимир Зеленски отново заяви, че страната ще се фокусира върху присъединяването и към НАТО.

Тази година повдига няколко фундаментални въпроса за отношенията между Украйна и НАТО. Това се отнася както за срещата на върха във Вашингтон, така и за много други аспекти на сътрудничеството. Само с Украйна в НАТО може да се гарантира истинска сигурност в Европа.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно Русия отблъсна атака на украински дрон срещу една от най-големите руски петролни рафинерии, разположена на близо 1300 км от Украйна. Това съобщиха руски официални лица. Руските средства за електронна война са прехванали дрона в близост до рафинерията "Танеко" в град Нижнекамск, в република Татарстан. Според анализатори това е една от най-далечните атаки на Киев на руска територия. Нефтената рафинерия е една от най-големите и най-новите в Русия. Производственият ѝ капацитет възлиза на около 360 000 барела дневно. Имаше и съобщения за жертви и ранени в други части на града. Поразена е била и фабрика за дронове Шахед в град Eлабуга.