Европа

Украйна настоява за по-големи доставки на ракети и средства за противовъздушна отбрана

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украйна се подготвя за нови атаки в цялата страна след терористичната кампания на ИДИЛ в московски театър миналата седмица, която Владимир Путин се опитва да свърже с Киев. Украински военни източници твърдят, че през последната седмица Русия е изстреляла десетки балистични ракети. Те са били насочени и са поразили гражданска инфраструктура в столицата. Заместник-министърът на отбраната ни разказа за продължаващите проблеми с доставките на артилерия.

 

Най-голямото опасение за сигурността е нарастващият недостиг на огнева мощ на нашата артилерия. Имаме подкрепата, усещаме подкрепата, разбираме, че има технически проблеми с попълването на запасите, но усещаме вашата солидарност и много я ценим.

Юрий Джигир - заместник-министър на отбраната на Украйна

Част от разрушенията след руските атаки срещу Киев е и колеж в центъра на града. Сергей Поярков е учил в това училище.

 

Никога не съм си представял, че ще видя колежа си в такова лошо състояние. И ако влезеш вътре, виждаш, че прозорците са излезли изцяло на двора. Взривната вълна е изхвърлила всички прозорци на сградата по този начин. Невероятно е. Отчаяно се нуждаем от помощ от нашите съюзници.

Сергей Поярков, писател

Делегация от депутати от Партията на либералното обновление в Европейския парламент е в Украйна, за да сигнализира за подкрепа за страната като част от техния манифест на изборите за Европейски парламент през юни.

 

Наистина за нас е важно да отидем на място, за да разберем по-добре политическата ситуация и военната обстановка. След това ще се върна при моите хора във Франция, Румъния, Полша и да им обясня какво се случва в Украйна. След няколко месеца ще се проведат европейските избори. Трябва да обясним на европейските граждани, че тази война има огромно влияние за нас и сигурността на украинския народ е свързана с нашата сигурност.

Валери Хайер, председател на "Обнови Европа"

Шона Мъри, Евронюз: Като се има предвид, че се очакват още атаки, украинското правителство и президентът Зеленски призовават за доставки на още средства за противовъздушна отбрана и повече ракети, способни да отблъснат всяка следваща руска атака.