Европа

Европейски младежки форум се бори за намаляване на избирателната възраст

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В много от 27-те страни от Европейския съюз хората на 16 години не само учат, но и започват да работят и да плащат данъци. Те могат да се включат и в социална и политическа дейност. Но това, което повечето от тях не могат да правят, е да гласуват. Както прави вече повече от десетилетие, Европейският младежки форум продължава да се бори за намаляване на възрастта за гласуване на 16 години. 

 

Трябва да се говори за заетост, жилища, психично здраве, как да се борим с климатичната криза, но и как да дадем повече място в демокрацията на младите хора.

Мария Родригес Алкасар, председател на Европейския младежки форум

Някои хора на възраст под 18 години вече могат да упражнят това право на европейските избори през юни. Възрастта за гласуване е определена на 16 години в Австрия, Германия, Малта и Белгия и 17-годишна възраст в Гърция. През 2019 г. в сегашната асамблея на ЕС бяха избрани само 6 души на възраст под 30 години. Един от тях беше испанската социалистка Алисия Хомс Хинел, която тогава е на 25 години. Тя е съгласна с намаляването на възрастта за гласуване и вижда младите хора като пазители на проекта на ЕС.

 

Мисля, че този дебат трябва да се проведе, защото трябва да кажа, че по-младите хора, особено в европейската политика, са родени и израснали с този проект и може би имат това чувство на отговорност да защитават проекта, който е Европейският съюз.

Алисия Хомс Гинел, член на ЕП, С&Д, Испания

Образователната програма "Еразъм", премахването на таксите за роуминг и картата за влак "Interail" са някои от политиките, които този евродепутат изтъкна като особено важни за ежедневието на младите хора. Като заместник-председател на комисията по заетост и социални въпроси тя смята, че новата директива за по-добри транснационални програми е ключов приоритет.

 

Смятам, че е важно не само да работим в конкретни политики като тази за стажовете, но и да имаме нужда от трансверсална визия за младежките (проблеми) и отчитането им във всички политики, по които работим в този Парламент.

Алисия Хомс Гинел, член на ЕП, С&Д, Испания

А за младите хора, които може би обмислят да се кандидатират на следващите избори, е важно да знаят, че могат да го направят от 18-годишна възраст само в 15 държави членки. В България, Кипър, Чехия, Естония, Ирландия, Литва, Латвия, Полша и Словакия те трябва да са навършили 21 години. В Румъния кандидатите трябва да са на 23, докато в Италия и Гърция прагът е 25 години.