Свят

Наблюдатели на ООН са били ранени при обстрел в Ливан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Трима наблюдатели на ООН и един преводач са били ранени при обстрел в град Рмейш в Южен Ливан. Това съобщи мироопазващата мисия на ООН. Държавната информационна агенция на Ливан заяви, че експлозията е причинена от израелски безпилотен самолет, но израелските военни отрекоха да са отговорни за нея. Мисията на ООН, Унифил, допълни, че ранените се лекуват и че разследва произхода на взрива. Нападението идва след поредното нарастване на напрежението по неофициалната граница между Израел и Ливан. През последните дни след взаимни нападения имаше жертви и от двете страни. Израел и въоръжената групировка "Хизбула" си разменят почти ежедневни удари по границата, което започна с началото на войната между Израел и Газа след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. 

 

През последните дни станахме свидетели на повече смъртоносни нападения и това, разбира се, е обезпокоително. Ескалацията може да създаде погрешни решения, които не биха могли да бъдат контролирани и да отворят възможност за по-широк конфликт, а никой не иска това. Един по-голям конфликт няма да бъде само между Ливан и Израел, а ще бъде регионален конфликт. Ето защо е важно страните да разберат това, да прекратят огъня и да помислят за политическо и дипломатическо решение.

Андреа Тененти, говорител на Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL)

По-рано нова доставка на хранителни помощи напусна кипърско пристанище на път за Газа. От своя страна ООН твърди, че през март Израел е отказал достъп на 30% от мисиите за помощ до северната част на анклава. Израел обаче оспори подкрепения от ООН доклад за задаващия се глад в северната част на Газа, обвинявайки Хамас, че контролира помощта. В същото време разговорите за прекратяване на огъня между Израел и Хамас и за споразумение за заложниците ще бъдат подновени в Кайро. Това съобщават египетските държавни медии. Междувременно боевете в анклава продължават, а израелското обсада на болница "Ал Шифа" наближава две седмици.