Европа

Туск: Европа е навлязла в предвоенна ера

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Премиерът на Полша Доналд Туск призова европейските страни да увеличат инвестициите в отбраната на Украйна, защото "ако тя бъде победена от Русия, никой в Европа няма да се чувства в безопасност". В интервю за германски вестник Туск каза още, че континентът е навлязъл в "предвоенна ера", а повече от две години войната е реалност, а не абстракция. Полският лидер предупреди, че следващите две години "ще са решаващи в това отношение".

По-рано енергийната инфраструктура на Украйна бе подложена на една от най-масираните руски атаки. Президентът Володимир Зеленски каза, че защитата на енергийните съоръжения "е важна не само за Украйна, но и за нейните съседи и за Европа като цяло". Сред целите на руските нападения са били водноелектрическите централи в Днестър и Канив. Според Зеленски, това показвало, че Русия търси повторение на катастрофата при Каховка, когато пробита язовирна стена наводни огромни площи по поречието на Днепър.

На свой ред Украйна засилва своите удари срещу цели на руска територия. В пограничния град Белгород мъж е загинал, а други двама са пострадали при удар на дрон по жилищна сграда.

А при нови руски атаки с ракети и дронове срещу Одеса има ранени хора.