Европа

Европейски съвет: Лидерите на 27-те се готвят да поставят икономиката на военна основа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Силно противоречива перспектива за използване на т.нар. еврооблигации за финансиране на усилията за увеличаване на отбранителния капацитет на ЕС също ще бъде разгледана от лидерите на 27-те. Това се приема за първи опит да се тества желанието на държавите членки за съвместно емитиране на дълг, за да се подкрепи военната промишленост, докато бушува война на източния фланг на Съюза.

Френският президент Еманюел Макрон и естонският премиер Кая Калас подкрепиха идеята. На срещата на върха на Съвета през февруари Калас предложи облигациите да възлизат на общо 100 милиарда евро.

Но табуто за емитиране на общ дълг на ЕС за въоръжаване на държави-членки ще бъде трудно за пренебрегване, тъй като по-икономичните столици са силно скептични към този ход.

В писмото си до лидерите председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призовава за „радикални и конкретни стъпки“.

Сега, когато сме изправени пред най-голямата заплаха за сигурността след Втората световна война, е крайно време да предприемем радикални и конкретни стъпки, за да бъдем готови за отбрана и да поставим икономиката на ЕС на военна основа.

Шарл Мишел – председател на Европейския съвет

Срещата на върха ще последва редица пробиви относно подкрепата на ЕС за Украйна тази седмица, включително споразумение за оръжеен фонд от 5 милиарда евро за Украйна, постигнато от посланиците на държавите членки, и предложение, внесено от Европейската комисия, за използване на неочаквани печалби от блокирани руски активи в държави от ЕС за въоръжаването на Украйна.

Става въпрос за организиране на доставки на оръжие. Германия е в челните редици в това отношение. Общо доставихме и ангажирахме 28 милиарда евро за оръжията. Това е голяма сума. Но всички европейски държави трябва да дадат своя принос.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Сигурен към, че от тук изпращаме много ясен сигнал на Путин: той е сгрешил, ако мисли, че не сме в състояние да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. И използването на неочакваните печалби е малък, но важен елемент.

А Вишеградската група остава разделена по подхода си към оказването на помощ за Украйна. Чехия и Полша подкрепят изпращането на оръжия и боеприпаси, докато Унгария и Словакия са против доставките на оръжия за Киев.

Надявам се скоро да постигнем споразумение и да заменим банкнотите с оръжия. Защото войниците не се бият с банкноти, те се нуждаят от физически оръжия.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

По време на двудневната среща на върха лидерите ще решат също дали да одобрят препоръката на Комисията за започване на преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина и да приемат рамките, които трябва да ръководят преговорите за присъединяване с Украйна и Молдова.