Свят

Джейк Съливан: Американската военна помощ "ще стигне до Украйна"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Пет жертви, осем ранени и петима изчезнали – това е равносметката от поредния руски ракетен удар в Украйна, този път в Харков. Кметът на града Игор Терехов съобщи, че ракета Х-59 е улучила многоетажна промишлена сграда в момент, в който много хора били на работа. Има и петима липсващи работници. Властите определиха атаката като „терористичен акт“.

Харковска област, която граничи с Русия на север и се намира близо до фронтовата линия, често е обект на атаки с дронове и ракети по време на двугодишната инвазия на Москва.

А главният външнополитически съветник на американския президент увери украинците по време на необявено посещение в Киев, че САЩ ще продължат да подкрепят усилията им да отблъснат Русия.

Жизненоважната американска помощ е блокирана в Конгреса на САЩ от края на миналата година, което поставя под още по-голямо напрежение изпитващите недостиг на боеприпаси украински войски.

 

Знам, че тук възникнаха въпроси за забавянето на одобрението на законопроекта за помощта, която вие заслужавате, и за която президентът Байдън се бори всеки ден – 60-те милиарда долара, които Сенатът прие на двупартийна основа, и сега работим с Камарата на представителите, за да бъде окончателно одобрен пакетът. Уверени сме, че ще постигнем това, ще получим тази помощ за Украйна. А междувременно обявихме допълнителен пакет от 300 милиона долара под формата на боеприпаси, противовъздушна отбрана и други критични доставки, които са необходими точно сега на фронтовата линия.

Джейк Съливан – съветник по националната сигурност на Белия дом 

Съливан не посочи срок за предоставянето на помощта, но каза, че няма нужда да се говори за "план "Б", с което отхвърли идеята, че помощта може да бъде отпусната под формата на заем. Във Вашингтон имало широко разбиране, че сигурността и бъдещето на Украйна са тясно свързани със сигурността и бъдещето на Съединените щати, добави съветникът по националната сигурност.

Нидерландия отпуска на Украйна 350 млн. евро помощ за закупуване на боеприпаси за изтребители Ф-16 и съвременни разузнавателни дронове, обяви в Киев нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен. В интервю за Ройтерс тя каза, че е пристигнала в Украйна, за да демонстрира солидарност и да обяви нов пакет военна помощ.

Със 150 млн. евро от отпуснатите средства ще бъде финансирано закупуването на управляеми ракети въздух-земя за изтребители Ф-16, а останалите 200 млн. евро ще отидат за безпилотни летателни средства. 

Дания, Нидерландия и САЩ се очаква да доставят първите изтребители Ф-16 на Украйна това лято след организиране на обучението на украинските пилоти.