Европа

Шествието „Кръстен път“ в Рим мина без папа Франциск

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Процесията "Пътят на кръста" бе кулминацията на събитията на Разпети петък – деня, в който католиците отбелязват страданията на Иисус Христос и разпъването му на кръста. В Рим поклонниците обиколиха Колизеума – древната гладиаторска арена, която символизира гоненията на ранните християни. Традицията датира от XVIII век и е възстановена през 1964 г.

Шествието премина без папа Франциск, чието участие бе отменено заради "съхраняване на силите му" за Всенощното бдение на Велика събота и неделната Великденска литургия.

По-рано папата води службата на Разпети петък в базиликата "Свети Петър", но беше в инвалидна количка заради проблеми с опорно-двигателни апарат.

Това предизвиква загриженост сред тези, които му помагат да изпълнява своите задължения. Но вероятно има основателни причини за решенията, които взима. Но всички поклонници са благословени и щастливи да бъдат тук, в Рим.

Марлене Щубер – католичка от Коста Рика

По света Разпети петък бе отбелязан с различни събития, шествия, възстановки на разпятието. В швейцарския град Ромон процесията се състоеше от 20 жени, облечени в черно, с покрити лица, които носят инструментите на страданието (пирони, чук, трънен венец) върху червени възглавници.

В ивицата Газа събитията от Страстната седмица са ограничени като мащаб и времетраене. Служба в град Газа събра десетки вярващи. Църквата служи и като подслон за около 600 разселени палестинци.