Култура

Католическият свят празнува Палмова неделя

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Papa Francis Papata Palmova Nedelya Cvetnica AP Папа Франциск отслужва литургия на Цветница на площад Свети Петър във Ватикана, 24 март 2024 г. (Снимка: AP/Alessandra Tarantino)

Католическическото и арменското вероизповедания днес празнуват Палмова неделя – денят, в който Исус Христос бил посрещнат с лаврови клонки в Йерусалим. Тя отговаря на българската Цветница, която се отбелязва седмица преди Възкресение Христово.

Във Ватикана Папа Франциск в последния момент реши да пропусне да прочете проповедта си пред десетките хиляди хора на площад "Свети Петър". Той обаче продължи да председателства службата, прочете обедната си молитва и се разходи из тълпата.

През последните седмици 87-годишният папа страдаше от бронхит и от грип. Необичайно е папата напълно да пропусне проповедта си на голямо събитие като Цветница, с която започва Страстната седмица. Ватиканът не даде незабавно обяснение. След месата Франциск произнесе седмичното си неделно послание от олтара, а не от прозореца на Апостолическия дворец с изглед към площада.

Нека се молим на Господ, като си спомняме за Неговото спасително влизане с вяра и преданост, за да остане Той участник. Благодарение на благодатта на тайната на кръста можем да участваме във възкресението и във вечния живот.

Папа Франциск

В молитвата той осъди стрелбата, при която загинаха най-малко 133 души в концертна зала край Москва, като нечовешки акт, който оскърбява Бога. Той отново призова за молитви за всички, които живеят в конфликтни райони, като спомена Украйна и Газа.